سایه سنگین بی‌خبری بر سر تبریز ۲۰۱۸

سایه سنگین بی‌خبری بر سر تبریز ۲۰۱۸

گردشگران نوروزی با اتکاء به دیده‌های خود می توانند نوید یک شهر زیبا و دوست داشتنی را به همشهریان خود بدهند تا طی سال ۹۷ که تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی انتخاب شده است، گردشگران زیادی را به این شهر دعوت کنند و این امر مهم به رفتار و نوع عملکرد مسوولان و تک تک شهروندان بستگی دارد.

در دور دوم سفرهای استانی مسافران و گردشگران نوروزی را در شهر می‌توان دید و امسال به علت آب و هوای بسیار خوب آذربایجان‌شرقی و تبریز در ایام عید و تعطیلات، برخلاف سال‌های گذشته گردشگران زیادی به تبریز آمده‌اند و در مکان‌های مختلف شهر این موضوع به وضوح دیده می‌شود.

مکان‌های گردشگری این روزها شلوغ است، هم شهروندان تبریزی از این مکان‌ها دیدن می‌کنند و هم اینکه بسیاری از گردشگرانی که تبریز را مقصد سفرهای نوروزی خود انتخاب کرده‌اند به تماشای این جاذبه‌ها رفته و از تماشای آن لذت می‌برند.

مسافران و گردشگران تبریزی از ابتکار عمل شهرداری تبریز در راه‌اندازی اتوبوس‌های تبریزگردی به وجد آمده و از این کار تقدیر و تشکر کرده و عنوان می‌کنند که در هیچ‌کدام از شهرهای کشور چنین امکانی برای گردشگران وجود ندارد.

ساعت چهار بعد از ظهر است و مبداء حرکت اتوبوس‌های تبریزگردی که می‌خواهند با این اتوبوس‌ها به دیدن جاذبه‌های تبریز بروند.

ایستگاه اتوبوس تبریزگردی برخلاف سال‌های گذشته ازدحام زیادی دارد و مسافران به صف ایستاده‌اند تا مسیر اتوبوس‌ها مشخص شده و بعد از تعیین مسیر حرکت کنند.

آیلار احمدیان یکی از راهنمایان گردشگری است که در ایستگاه مبداء با مسافران صحبت کرده و اطلاعاتی در مورد ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری به مسافران ارائه می‌کند.

وی در زمینه فعالیت این اتوبوس‌ها می‌گوید: اتوبوس‌های تبریزگردی در دو شیفت صبح و عصر فعال است. این اتوبوس‌ها در چهار محور بافت تاریخی شامل مکان‌های گردشگری، موزه‌ها و خانه‌های تاریخی، مرکز خرید شامل، لاله پارک، مرکز خرید اطلس و محور بوستان ائل‌گلی و تله‌کابین عون بن علی فعالیت می‌کنند.

این راهنمای گردشگری، زمان حرکت اتوبوس‌های تبریزگردی را از ساعت ۹ صبح تا یک ظهر و عصر از ساعت ۴ تا ۸ شب اعلام می‌کند.

احمدیان، زمان حرکت اتوبوس‌های بافت تاریخی و فرهنگی را ۲۰ دقیقه و زمان حرکت اتوبوس‌های تله‌کابین و عون بن علی را ۳۵ تا ۴۰ دقیقه اعلام کرد.

وی با اشاره به استقبال مهمانان نوروزی از طرح تبریزگردی افزود: مسافران نوروزی استقبال زیادی از این طرح داشتند و با توجه به شناختی که از مسیرها و آدرس‌ها ندارند، این طرح را یکی از طرح‌های بسیار موفق و تاثیرگذار شهرداری عنوان می‌کنند.

بعد از صحبت‌های راهنمای گردشگری، با مسافران اتوبوس همسفر می‌شوم و سر صحبت با مسافران و گردشگرانی که برای اولین بار به تبریز آمده‌اند، باز می‌شود.

با آقای میانسالی که خودش را فریدی معرفی می‌کند، صحبت می‌کنم و از او در مورد جاذبه‌های تبریز می‌پرسم. او به همراه خانواده برای اولین بار به تبریز آمده است و اطلاعات زیادی در مورد این شهر ندارد.

وی می‌گوید: به نظرم تبریز شهر آبادی است و طی این سال‌ها خوب رشد کرده است.

همسر او اطلاعات خوبی در مورد تبریز دارد و عنوان می‌کند: بسیاری از جاذبه‌های تبریز را در زمان دانشجویی که در تبریز ساکن بودم، دیده‌ام و می‌توانم بگویم نسبت به آن سال‌ها بسیار شهر زیبایی شده است.

هنوز صحبت‌هایمان تمام نشده است که راهنمای گردشگری داخل اتوبوس اعلام می‌کند به موزه قاجار و مقبره‌الشعرا رسیده‌ایم.

در داخل مقبره‌الشعرا بازار عکس‌های خانوادگی و سلفی گرفتن با مقبره‌الشعرا داغ است و نوای محزون شهریار که با صدای سوزناک خود “حیدربابا” را می‌خواند حال و هوای دیگری به مقبره‌الشعرا بخشیده و مسافران در کنار آرامگاه شهریار فاتحه‌ای نثار او می‌کنند.

سراغ دو آقای جوانی می‌روم که دیوان شهریار را ورق می‌زنند.از آنها در مورد استاد شهریار می‌پرسم. یکی از آنها می‌گوید: آرامگاه شهریار واقعاً تماشایی است ولی برخی اخبار را در رسانه‌ها خوانده‌ام که پروژه توسعه مقبره‌الشعرا بیش از ۲۰ سال است که در بلاتکلیفی است و این موضوع برازنده تبریز نیست.

وی ادامه می‌دهد: انتظار داشتم مقبره‌الشعرا را خیلی بهتر و بسیار زیباتر از حالت فعلی می‌دیدم.

۲۰ دقیقه گردش و سیاحت در مقبره الشعرا به اتمام رسید و با اتوبوس بعدی به سمت موزه قرآن و کتابت راهی می‌شویم.

در این موزه مسافران از دیدن قرآن‌های نفیس و قرآن‌هایی که به دست‌خط ائمه اطهار(ع) هستند، اظهار شگفتی می‌کردند و مجید احسانی که از شهر یزد مهمان تبریز بود، از گنجینه‌های نفیسی که در این موزه دیده است بسیار تعجب کرده و خوشحال است.

در این میان تمیز بودن شهر تبریز از خیابان‌ها گرفته تا اماکن تفریحی و دیدنی باعث رضایت خاطر گردشگران شده بود به طوریکه خیلی از گردشگران در همان صحبت‌های اولیه خود تمیز و نظیف بودن این شهر را یکی از امتیازهای مهم آن ذکر می‌کردند.

یکی دیگر از گردشگران خود را علی علیمی معرفی کرده و از تعدد موزه‌های تبریز شگفت‌زده شده و می‌گوید: واقعاً که تبریز شهر موزه‌هاست در محوطه بافت تاریخی و فرهنگی و خیابان‌های اطراف و هسته مرکزی تبریز چند موزه را تماشا کرده‌ایم و این خیلی موضوع مهمی بود.

وی ادامه داد: موزه آذربایجان، شهریار، موزه شهر و شهرداری، مشروطه، موزه قاجار، سنجش و از همه مهم‌تر سایت موزه عصر آهن نیز در جای خود بسیار جالب و جذاب است.

افشین رستمی به همراه همسر خود که تازه عروس است، از شهرستان لار استان فارس به تبریز آمده است، آنها تقریباً بسیاری از نقاط دیدنی شهر را دیده بودند و از بین جاذبه‌هایی که دیده بودند، موزه مشروطه بسیار مورد‌پسند قرار گرفته بود.

از این عروس و داماد جوان در مورد تبریز ۲۰۱۸ می‌پرسم و آنها با صراحت تمام می‌گویند که منظور از عبارت تبریز ۲۰۱۸ چیست؟ صحبت‌های آنها نشان می‌دهد که هیچ اطلاعی در این مورد ندارند و من در حد بضاعت خود از تبریز ۲۰۱۸ و انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی صحبت می‌کنم.

رستمی در لابه لای صحبت‌های خود به محوطه نامناسب ارگ علیشاه تبریز اشاره کرد و افزود: انتظار داشتم محوطه ارگ علیشاه تبریز خیلی باصفا بوده و مسوولان و متولیان میراث فرهنگی و شهرداری اقدامات خوبی در مورد فضاسازی این محوطه انجام می‌دادند.

یکی دیگر از مسافرانی که در محوطه ارگ علیشاه قدم می‌زند، می‌گوید: با وجودی که تبریز قدمت چند هزار ساله دارد ولی در محوطه ارگ تبریز که می‌توان گفت صدای تاریخ تبریز است، کارگران مشغول کار هستند در حالی که انتظار می‌رفت اقامتگاه‌های موقت در کنار ارگ تاریخی احداث شده باشد.

تاکسی‌های «از من بپرس» در سطح شهر زیاد دیده می‌شود ولی برخی از رانندگان آنچنان که انتظار می‌رفت، نتوانسته‌اند خواسته‌های گردشگران را تأمین کنند و در این میان همزبان نبودن گردشگران با مردم بومی باعث به وجود آمدن مشکلات یافتن آدرس مکان‌های گردشگری شده است و این موضوعی بود که لعیا علی‌محمدی در صحبت‌های خود به آن اشاره کرد.

علی‌محمدی گفت: با وجودی که به نظر می‌رسد آدرس‌ها سر راست است ولی نحوه راهنمایی برخی از این رانندگان تاکسی که برای گردشگران در نظر گرفته شده است، جوابگوی آنها نیست و به نظر می‌رسد به درستی راهنمایی صورت نمی‌گیرد.

وجود چندین خانه قدیمی و قاجاری تبریز را به شهری متفاوت از شهرهای ایران تبدیل کرده است، به طوریکه بسیاری از مسافران نوروزی از دیدن این همه خانه‌های زیبای قاجاری در یک شهر به وجد آمده‌اند و بازار عکس‌های خانوادگی و سلفی گرفتن در خانه‌های نیکدل، گنجه‌ای‌زاده و قدکی که اکنون به عنوان دانشکده هنر استفاده می‌شود، پررونق است.

جوانان زیادی در این خانه‌ها مشغول ثبت خاطرات هستند و زمانی که با آنها هم صحبت شده و درباره انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی می‌پرسم، تعدادی از آنها از این موضوع اظهار بی‌اطلاعی کرده و تعدادی نیز اعلام کردند که چند بار در صدا و سیما تبلیغات آن را دیده‌اند و اطلاعات خاص دیگری در این مورد ندارند.

علیرضا آقایی یکی از جوانانی است که اطلاعات چندانی در این مورد ندارد و می‌گوید: در شهر تبریز تابلوهایی با عنوان تبریز ۲۰۱۸ به چشم می‌خورد ولی ما مهمانان نمی‌دانیم منظور از این تابلوها چیست و کسی نیز هیچ توضیحی نمی‌دهد.

وی اظهار داشت: البته تبریز با آن قدمت و سابقه طولانی که در تاریخ دارد، باید خیلی پیشتر از این‌ها در دنیا مطرح می‌شد ولی تاکنون اقدامی برای شناساندن تبریز صورت نگرفته است.

دوست دیگر وی که خود را رامین معرفی کرد، می‌گوید: در تبریز ۲۰۱۸ چه برنامه‌هایی اجرا می‌شود؟ اصلاً چرا تبریز در سال میلادی جدید این قدر مهم و عزیز شده و خیلی سوالات دیگر که در ذهن دارم و البته نمی‌دانم جواب سوالات خود را از چه منبعی باید دریافت کنم.

رامین ادامه داد: تبلیغات زیادی در سطح شهر در مورد تبریز ۲۰۱۸ صورت گرفته ولی ما راهنمایی نمی‌بینیم که در این زمینه برای مسافران توضیح دهد.

وی افزود: البته من در این مورد به واسطه برنامه‌هایی که از شبکه‌های سراسری صدا و سیما در این زمینه پخش شده، اطلاعاتی دارم ولی در حالت کلی می‌توان گفت عموم مردم و مسافران بی‌اطلاع هستند.

در کنار برنامه‌ها و خدماتی که سازمان میراث فرهنگی و شهرداری برای رضایت گردشگران و مسافران نوروزی انجام داده‌اند ولی کم و کاستی‌هایی نیز به چشم می‌خورد و این کم و کاستی‌ها از نگاه تیزبین گردشگران دور نمانده است.

گردشگرانی که در مورد دیده‌ها و شنیده‌های خود در شهر اولین‌ها می‌توانند ساعت‌ها صحبت کرده و سفیران گردشگری برای شهرهای خود باشند.

گردشگران نوروزی با اتکاء به دیده‌های خود می‌توانند نوید یک شهر زیبا و دوست داشتنی را به همشهریان خود بدهند تا طی سال ۹۷ که تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی انتخاب شده است، گردشگران زیادی را به این شهر دعوت کنند و این امر مهم به رفتار و نوع عملکرد مسوولان و تک تک شهروندان دارد.

گزارش از معصومه درخشان – فارس




دیدگاهتان را بنویسید