کتاب عکس «بیآبان»، مجموعه آثار عکاسی «کریم متقی» از سه دهه گذشته دریاچه ارومیه، پس از طی مراحل آمادهسازی و چاپ منتشر شد.
«بیآبان» عنوان کتابیست که حاصل بیش از سی سال عکاسی از دریاچه ارومیه، از آغاز دوران بحران خشکسالی تا مرگ تدریجی آن است.
این کتاب شامل بخشهایی چون خشکسالی، کشتیهای به گِل نشسته، لجندرمانی، نمکدرمانی، کودکان دریاچه و… است.
در مقدمهای که اسماعیل عباسی، عکاس و مدرس عکاسی برای این کتاب نوشته است میخوانیم:
عکسهای کریم متقی، همزمان از سویی ریشه در جهان واقعی دارند، و از سوی دیگر در فراواقعیت. سکون و سکوتِ پارهای از عکسها پیامآورِ آرامشی هستند ناپایدار، که ناگهان هولی غافلگیرکننده بر جانات چیره میکنند…
در مقدمه دیگری که به قلم دکتر مینو امیرقاسمی، جامعهشناس، اسطورهپژوه و مدرس دانشگاه نوشته شده چنین میخوانیم:
ما همهی آبهای نیکِ ایزدآفریده، همهی آبهای آناهیتای پاکِ ایرانی، همهی دریاهای «تیتسِ» یونانی، همهی آبهای «ویشنو»ی قدرتمند هندی، همهی آبهای جهندهی «اِئـا»ی سومری، همهی بارانهای «تلالوکِ» آزتکی، همه و همه را میستاییم؛ باشد که دعاهامان، آبهای نیک را از آلایش بپالاید…
کریم متقی، عکاس، مدرس، مترجم، نویسنده و پژوهشگر حوزه عکاسی، در مقدمه این کتاب آورده است:
این پروژه وضعیت دریاچهی ارومیه را، در مدت سه دهه، به تصویر کشیده است. این دریاچه، تاثیر گرفته از بحران جهانی گرم شدن کرهی زمین و عوامل دیگر، وخیمترین وضعیت خشکسالی عمر خود را تجربه میکند. دریاچهای که در گذشته بهشتی برای صنعت گردشگری تلقی میشد، اکنون به سانِ ساحلی مُرده دیده میشود…
نام «بیآبان» گذشته از آنکه اشاره به نام «بیابان» دارد، نامی استعارهای و چندوجهی بوده و چند معنای پوشیده نیز در خود دارد. به یک معنا وامگرفته شده از اسطورههای ایرانی است که در آن، آبان، از خدایان زیردستِ آناهیتا، ایزدبانویِ آبهاست، و «آبانْیَشت» نام بخشی از کتاب «اوِستا» است که در آن به ستایش آناهیتا پرداخته شده است. نیز مردمان ایرانِ باستان، دهمین روز از ماه آبان را -که ماه بارندگی و پرآبیست- گرامی داشته، و آن را به نام روز جشن آبانگان مینامیدند. همچنین معنای مردم بیآب و سرزمین بدونِ ماه آبان را نیز تداعی میکند.
کتاب «بیآبان» در ۲۳۸ صفحه، در قطع خشتی بزرگ، بصورت رنگی و سیاه و سفید، با تکنیک Duotone افست چاپ و توسط انتشارت «پرگار» تهران منتشر شده و بزودی در کتابفروشیهای معتبر عرضه خواهد شد.
گرافیست: فرشید احمدپور
صفحهآرایی و ناظر چاپ: مهرداد ربیعلاله
انتخاب عنوان: بهبود زارعی